Koń bawarski wywodzi się od rottalera, konia kasztanowatej maści hodowanego niegdyś w dolinie Rott, w Dolnej Bawarii. W średniowieczu chętnie dosiadali go rycerze, cieszył się bowiem sławą znakomitego rumaka bojowego.
W XVI wieku był hodowany i selekcjonowany w stadninach przy klasztorach w Hornbach i Worschweiler, w Regionie Zweibrücken. W XVIII w. rasa została ulepszona poprzeż krzyżowanie z końmi normandzkimi, clevelandzkimi i angielskimi półkrwi. Wreszcie, w XIX w., domieszka krwi oldenburga przydała jej cech pożądanych u współczesnych koni sportowych. Z niewiadomych powodów w 1960 r. zaniechano używania terminu rottaler i zaczęto je określać mianem koni bawarskich.
Charakterystyka:
Wysokość: 162-170cm.
Eksterier: Głowa średniej wielkości, szyja dobrze osadzona, łopatki ustawione ukośnie, kłąb dostatecznie uwydatniony. Głęboka i szeroka klatka piersiowa. Mocny grzbiet i konczyny, lekko ścięty zad.
Maść: gniada i kasztanowata, rzadziej siwa i kara
Pochodzenie:Niemcy
Ciekawostka: Niezależnie od nazwy, koń ten znakomicie spisuje się w ujeżdżeniu i w skokach przez przeszkody. Jedyną jego słabą stroną pozostaje galop, dlatego nie odnosi większych sukcesów w przełajach.
foto wikipedia.org
poprawki J.F