Żywienie koni paszami objętościowymi

Pasze objętościowe suche

Podstawową paszą objętościową suchą jest siano łąkowe. Jest ono podstawą żywienia koni, powinno być dostępne przez cały rok. Siano powinno być dobrej, jakości. Chodzi tu głównie, o jakość traw, które są na nie przeznaczone, a i również sposób jego przechowywania. Faza tzw. wypacania, czyli fermentacji, trwa 8-12 tygodni, zależnie od jego składu. W tym czasie nabiera aromatu i zwiększa się jego strawność, a także ulatniają trujące składniki jaskrów. Podanie koniom siana za krótko składowanego może spowodować nieżyt żołądka i jelit, a nawet ochwat.

Siano zbyt długo przechowywane traci wartości odżywcze i staje się mdłe. Nie dopuszczalne jest podawanie siana spleśniałego lub mokrego. Zakurzone siano powinno się zmoczyć najlepiej 2 godziny przed podaniem, co pozwoli dokładnie ociec wodzie. Przed podaniem siana trzeba sprawdzić jego, jakość i warto przyjrzeć się też barwie: dobrej, jakości siano ma kolor jasnozielony. Również zapach wskazuje na przydatność siana do skarmienia, nie powinno czuć stęchlizny i innych obcych zapachów. Ale to jeszcze nie wszystko, bardzo pomocną rzeczą jest także dotyk: bardzo miękkie i delikatne zawiera dużo liści, a mało łodyg, wiec ma dużą zawartość białka, a ma mało włókna oraz wapnia, magnezu, sodu z uwagi na to nie jest najlepszą paszą. Twarde szorstkie ma dużą ilość łodyg, a więc małą strawność. Zbyt późno ścięte można rozpoznać po za dużej objętości w stosunku do masy.

Siano łąkowe można urozmaicić sianem z lucerny siewnej lub koniczyny czerwonej. Dawka nie powinna przekraczać 1 kg dziennie. Siano z lucerny można podawać w postaci sieczki razem ze słomą. Główną rolą słomy jest wypełnianie przewodu pokarmowego, dającego poczucie sytości i pobudzenie do pracy jelit. Istotną zaletą słomy najlepiej podawana w postaci sieczki, jest to, że zmusza konia do dokładnego żucia oraz naślinienia paszy, co poprawia jaj strawność i wykorzystanie. Najlepsza jest słoma owsa i jęczmienia jarego. Zaleca się podawać mieszanki tych dwóch rodzajów słom.

J.K

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie