Koński żołądek – czy naprawdę taki duży jak właściciel?

Kiedy widzimy konia ważącego 1000kg lub więcej od razu myślimy sobie „ile ten koń musi zjeść, na pewno ma ogromny żołądek" no ale jesteśmy w lekkim błędzie. A dlaczego? No dlatego, że żołądek dużego konia jest względnie mały. Jego rozmiary mieszczą się w granicach 12-20 litrów. Niektórzy myślą, że konie są ciągle głodne bo pasą się i pasą godzinami. Ale jest to złe spostrzeżenie, gdyż koński żołądek przystosowany jest do ciągłego pobierania pokarmu, powolnego zapełniania się i przesuwania treści pokarmowych jak to nazwę w dalszą drogę.

Aby ten organ dobrze funkcjonował musimy przestrzegać pewne podstawowe zasady:

  • Zwierze powinno mieć stały dostęp do pokarmu, który będzie powoli pobierał i rozcierał, przydatna staje się siatka na siano z małymi oczkami, żeby koń sobie wyskubywał. Albo drabinka na siano jeśli ktoś używa, ale z takimi otworami aby koń nie wyciągał za dużo siana tylko wyskubywał małymi porcjami. No jak kto woli, ale myślę że jest to zrozumiałe.
  • Albo podawać jednorazowo małe ilości paszy treściwej(max. 0,5kg na 100kg masy ciała konia)
  • Dbałość o czystość paszy, bez zbędnych zanieczyszczeń, pleśni itp.
  • Starać się zminimalizować czynniki stresowe oddziaływujące na zwierzę
  • Przestrzegać zasad karmienia, czyli regularnie o stałych porach, podawać paszę objętościową przed treściwą.
  • Unikać podawania pasz powodujących powstawanie kul pokarmowych w żołądku (nie podawać pszenicy)
  • Zapewnić koniom spokój podczas jedzenia jak i o nim od 30 do 60 minut

Czasem nawet mimo takich metod koń i tak ma problem z żołądkiem, którymi są :

  • Pęknięcie żołądka w wyniku przepełnienia treścią pokarmową lub gazami
  • Powstanie wrzodów, nadżerek w skutek działania kwasów na błonę śluzową żołądka

Podałam tu dwa przykładowe schorzenia, gdyż niestety może być ich więcej. Koń nie może zwymiotować pobranego jedzenia ponieważ ma specyficznie umiejscowiony odźwiernik i kąt wpadania pokarmu z przełyku do żołądka.

Ogólnie i na temat to, funkcją żołądka jest obniżenie pH połkniętego jedzenia, a także częściowe nadtrawienie lekko strawnych węglowodanów, kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.

J.K

Za zgodą wyd RM

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie