Coś smacznego na zimowe wieczory

Przygotować:
100 g siemienia lnianego
2 litry wody
1 kg gniecionego owsa lub ½ kg otrąb pszennych

Do smaku
trochę melasy lub ziół z łyżka miodu

Siemię lniane gotować w 2 litrach wody ok. 20 minut, dodać owies nie więcej niż 1 kg lub otręby pszenne i melasę lub zioła z miodem. Całość starannie wymieszać. Można dolać trochę zimnej wody, aby dobrze namoczyć mieszankę.
Siemię lniane przygotowane w taki sposób można także mieszać z samym owsem. Chroni ono jelita przed podrażnieniami i łagodzi stany zapalne.

Uwaga ! nie podawać częściej niż raz na tydzień!!!! Niektórym koniom melasa nie służy najlepiej.

J.K

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Polecane

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.