Skok z kłusa + drągi na ziemi.

Sposób przygotowania:

Do tego przejazdu użyj ustawienia  ćwiczenia 1, z działu Przechodzenie do skoków , usuwając wszystko poza ostatnim drągiem do przekłusowania, który poprzedza wydzieloną przeszkodę w tym przypadku możecie posłużyć się krzyżakiem. Kiedy już poczujecie się pewnie możecie krzyżak zamienić na mała lub średnią stacjonatę. Pod koniec naszą przeszkodę można nieco rozbudować żeby zrobić z niej mały okser. Nie zapomnijcie o zredukowaniu troszkę odległości między drągiem, a frontem przeszkody ze względu na jej większą szerokość.

Sposób przejazdu:

  • Sprawdź czy koń porusza się rytmicznym zrelaksowanym kłusem.
  • W dużej mierze zależy od ciebie jak wyjdzie wam przejazd, gdyż koń ma tylko jeden drąg, żeby uzyskać prawidłową równowagę, równą  sekwencję kroków i odpowiedni impuls.

Na co zwracać uwagę ?

  • Czy jesteś w stanie utrzymać równowagę, kiedy koń w ostatniej chwili dostosuje swój wykrok aby trafić na drąg i osiągnąć prawidłowy punkt wybicia?

Bardzo ważne jest abyście wyczuwali kroki konia pod sobą. Jest to możliwe tylko w spokojnym pełnym dosiadzie.

  • Czy koń utrzymuje jednolity rytm i jest pełen energii?

Koń nauczy się dodawać impuls bez zwiększania prędkości i zbytniego wydłużenia wykroku.

Jakie korzyści mogę osiągnąć z powyższego ćwiczenia?

Szeregi pokonywane kłusem, są niezastąpione w treningu szkoleniowym, ponieważ pomagają w nauce prawidłowych nawyków, u ciebie jak i u konia. Właściwy trening na pojedynczych przeszkodach powinien wyraźnie poprawić technikę skoku konia podczas pokonywania pojedynczych przeszkód i kombinacji parkurowych. Jeśli już pewnie pokonujecie przeszkodę z kłusa z drągiem przed przeszkodą, możesz zawsze na początku szeregu takową zrobić bez względy nawet na stopień trudności jaką ma dany szereg.

Za zgodą wydawnictwa Galaktyka

J.T

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Polecane

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.